F R E E T I M E W E B
T R A N S P O R T S - C O L L E C T I O N


BERINICLUB NEDERLAND.
1962
Berini Jeunesse F69 I Sport
Berini Fabrieken / Story

 

HET BEGIN
FABRIEK
PRODUKTIE
FOTO'S
AANDELEN
WERKEN BIJ BERINI
----------------------------
EMMEN
FABRIEK
PRODUKTIE
FAILLISSEMENT
WIKIPEDIA
----------------------------
EMMEN TENSTOONSTELLING
GALERIJ
LEKTUUR
MEDIA & NIEUWS
.

 


ONTSTAAN VAN BERINI
 
Berini (Motorenfabriek Pluvier NV, Rotterdam) is een historisch Nederlands bromfietsmerk en ook bekend vanwege de clip-on motortjes. Het bedrijf werd opgericht in 1949.

Omdat de naam Italiaans klonk, wekte het bedrijf in het begin de indruk een Italiaans product te leveren, omdat dat beter zou verkopen. In werkelijkheid kwam de naam van de oprichters BErnd Neumann, RInus Bruynzeel en NIco Groenendijk.

De eerste Berini had een 25,7 cc clip-on motor die vanwege het eivormige tankje dat er op zat ook wel het Berini-eitje genoemd werd. De motor werd gebouwd op basis van uit Duitsland meegesmokkelde tekeningen waarbij de motor in het achterwiel zat. Dit was niet praktisch en men besloot de motor boven het voorwiel te zetten. Twee aan elkaar gesoldeerde DKW-koplampen vormden de tank die daardoor zijn eivorm kreeg. Toch ging de “achterwielmotor” niet verloren. Dit zou later de Cyclemaster worden. Door het succes van deze eerste Berini ging de firma Pluvier ook een 32- en een 48 cc versie maken.

In 1955 verscheen de eerste Berini-bromfiets, waarbij het frame als brandstoftank diende. De bromfiets werd als M 21 (één versnelling) of als M 22 (twee versnellingen) geleverd.

Eind 1958 presenteerde men de "Speedomatic", een systeem dat vanaf 4000 toeren de gasschuif steeds verder sloot zodat de bromfiets de ingestelde snelheid van 38 km/uur niet kon overschrijden.

Later ging Berini ook gewone bromfietsen produceren. In de jaren zeventig waren deze voorzien van Anker- en Suzuki motoren (waarschijnlijk is Anker uit Berini ontstaan). Door onenigheid tussen Hart, Nibbrig en Greeve en Pluvier kwamen de Berini-bromfietsen in 1956 ook onder de naam Pluvier op de markt.

De eerste Berini had een 25,7cc-clip-onmotor die vanwege het eivormige tankje dat er op zat ook wel "het Berini-eitje" genoemd werd. De motor werd gebouwd op basis van uit Duitsland meegesmokkelde tekeningen van een bromfiets waarbij de motor in het achterwiel zat. Dit was niet praktisch en men besloot de motor boven het voorwiel te zetten. Twee aan elkaar gesoldeerde DKW-koplampen vormden de tank die daardoor zijn eivorm kreeg. Toch ging de “achterwielmotor” niet verloren. Dit zou later de Cyclemaster worden. Door het succes van deze eerste Berini ging de firma Pluvier ook een 32- en een 48cc-versie maken.

In 1950 verhuisde het bedrijf naar Rotterdam. In die tijd maakte men met 80 werknemers ongeveer 180 Berini's per dag. In 1955 verscheen de eerste Berini-bromfiets, waarbij het frame als brandstoftank diende. De bromfiets werd als M21 (één versnelling) of als M22 (twee versnellingen) geleverd. De PTT gebruikte de Berini M21; dit model was verlengd en er zat een vast gelaste bagagedrager op voor de zware posttassen.
Door onenigheid tussen Hart, Nibbrig en Greeve en Pluvier (de toenmalige aandeelhouders) kwamen de Berini-bromfietsen in 1956 ook onder de naam Pluvier op de markt. Eind 1958 presenteerde men de Speedomatic, een systeem dat vanaf 4000 toeren de gasschuif steeds verder sloot zodat de bromfiets de ingestelde snelheid van 38 km/uur niet kon overschrijden.

De Oprichters

BErnhard - RInus - NIco
 

R.H.C.Rijwielhulpmotorclub

(Alle typen bromfietsen)


Konstrukteur van de afdeling konstruktie en ontwikkeling
2takt motoren en bromfietsen...

BIJ BERINI ZAT JE GOED...DEEL 1--/--DEEL 2--/--DEEL 3

ROTTERDAM SLUISJESDIJK

De Berini Fabriek aan de Sluisjesdijk

Produktie in Rotterdam 1954


Montage Hal Rotterdam

BERINI FABRIEKS FILM 1963 OP YOUYUBE

Promotiefilm uit 1963 van de Pluvier motorenfabriek uit Rotterdam.
Over de ontwikkeling van de Berini volautomatische brommer...


Buiten de Fabriek

Personeel buiten (R'dam)

Bromfiets uitproberen (R'dam)
Klik voor vergroting / Click to Enlarge

Motorenfabriek Pluvier 1959 en 1961 


Motorenfabriek Pluvier is op 31 mei 1949 opgericht.
Het maatschappelijk kapitaal bedroeg in 1961 f 4.500.000,- en was verdeeld in aandelen van f 1.000,00. 
Motorenfabriek Pluvier is bekend geworden van het Nederlands bromfietsmerk Berini. Ook zijn er bromfietsen op de markt verschenen onder de naam Pluvier.  De naam Berini is ontstaan uit de oprichters BErnd Neumann, RInus Bruynzeel en NIco Groenendijk. De eerste Berini had een 25,7 cc clip-on motor die vanwege het eivormige tankje dat er op zat ook wel het Berini-eitje werd genoemd. De onderneming was gevestigd aan de Sluisjesdijk in Rotterdam.


DE 2de FABRIEK IN EMMEN MET FABRIEKS FOTO'S (AUG/SEPT 1962)


Zo had de fabriek eruit moeten zien


maar werd dit, vanwege het failliet gaan...
 


De Fabrieks Inrichting

Voorpagina

1

2

3

4

5

6

7
Klik voor vergroting / Click to Enlarge / Ctrl+ (-)

Produktie in Emmen

Personeel

De Luchtbrug

Grote Pers

Produktielijn

Magazijn

Magazijn


Lakstraat / Spuiterij

Foto's Klik voor vergroting / Click to Enlarge
 

De vraag naar Berini brommers is zo groot dat de directie op zoek gaat naar een nieuwe fabriek en in 1960 besluit men een fabriek te gaan bouwen in Emmen. Maar vanaf de opening in 1961 ging het niet zo goed er waren organisatorische problemen. Zowel in de fabriek zelf, als bevoorrading ervan, (sommige spullen moesten ook van Rotterdam komen). Twee jaar duurde het Emmense avontuur en in februari 1963 ging de fabriek dicht. Alles bij elkaar kosten dat avontuur zeven miljoen gulden. Met de komst van de versnellings motoren de M 31 in 1957 en de M 35, M 36 in 1960 werden er heel wat verschillende typen Berini"s gemaakt, zoals: tour, sport met zadel of buddyseat .In 1961 kwam het parade paardje van Berini op de markt de: F 71 supersport met veel plaatwerk en Italiaans ontwerp een brommer die zijn tijd ver vooruit was. Maar de nuchtere Hollanders willen er niet aan. Vanaf die tijd maakte ze van het zelfde frame en wat aanpassingen verschillende modellen zoals de Jeunesse een bromfiets, die nu nog een mooie uitstraling heeft met zijn dubbele uitlaat met megafoon, de uitsparing in de tank voor je knie, een laag stuur en een korte buddyseat en verkrijgbaar in twee en drie versnellingen voor maar 698 gulden 2 vers. En 718 gulden 3 vers. Wat dacht u van de Berini Junior het lijkt net een Italiaans model een plaatje om te zien. De Berinette kwam in 1962 van de band ook wel bekent als de M 25 het is net als de Berini M 21, maar je kunt ook wegrijden met de koppeling in geknepen met andere woorden een semi-automaat. Ook kwam de M 37 en M 38 op de markt.Deze motoren waren met een geforceerde koeling, maar zodanig gemaakt, dat met een koude motor de koelribben geen lucht krijgt, waardoor de motor snel op temperatuur is. Maar als de motor eenmaal op temperatuur is word er voor gezorgd, dat er weer lucht langs de koelribben stroomt. De Berini noemde dat THERMOMAT. In 1964 was het gedaan met de Berini. De Pluvierfabriek ging failliet. De komst van vele modellen is er waarschijnlijk de oorzaak van dat de fabriek moest sluiten. De komst van Zundapp, kreidler en Puch deden de fabriek ook geen goed. En met de opkomst van de auto, die steeds goedkoper werd, ging het toch bergaf met de bromfiets. De Anker Kolen Maatschappij kocht de inboedel. De Anker Laura, zoals dat later ging heten, maakte nog de M 48 motoren en Gazelle maakte de frames en de berini M 48 werd nog enkele jaren gemaakt. In 1981 werd het verkocht en ging het naar Korea. Met dank aan RHC Nederland.

HET EINDE: FAILLISSEMENT IN 1964

DE BERINI TENTOONSTELLING IN EMMEN...

DE TOEKOMST

De oude voormalige Berini fabriek in Emmen heden ten dage...

PLANNEN ALS VOOR EEN TOEKOMSTIG MUSEUM GEBOUW??



Berini - het verhaal


© Copyrights Freetimeweb