DE "FORT VELDHUIS" TOERRIT
Zondag, 6 Oktober 2013
Zelf een rit organiseren, dacht ik, was niet zo moeilijk. Viel toch een beetje tegen. Bedoeling was, dat het een rit met Peter Roosenschoon en nog een man of drie zou worden, maar dat werden er meer. Daar kwam ik bij "De Knip" snel achter.
Zoals gewoonlijk, we wennen snel, was het prachtig mooi weer voor Oktober. Begin van mijn rit naar "De Knip" is met rijdende camera gefilmd. Tijdens de rit met de leden niet, want ik moest voorop rijden. En zolang kan die camera niet aanstaan. Bij "De Knip" aangekomen, was ik de eerste, die daar aankwam.
Snel even aan de de koffie en weldra druppelden de anderen binnen. Vanwege de frisse buiten temperaruur zaten we gezellig binnen. Langzamerhand groeide de groep tot een man of twintig en werd er na de koffie om 11:00 uur gestart. Begin van de rit ging naar Warmenhuizen, Schoorl en afzakken richting Bergen, Egmond en Bakkum, waar we de eerste pauze zouden houden.
Maar de weg naar Egmond was zo te zien afgesloten. Rein Kuipers was al vooruit gereden, maar die zagen we niet bij de kruising. Dus besloot ik naar Bergen aan Zee te gaan, om daar de pauze te houden. Daar echter sloeg bij enkele leden de eerste brommerpech toe.
Na de reparatie zagen we Rein weer terug en gingen achter hem aan toch over de deels opgebroken- en geasfalteerde weg richting Egmond. Met slalommen tussen de vrachtauto's, shovels en graafmachines kwamen we in Egmond aan Hoef aan en reden door naar Bakkum, waar bij restaurant "Johanna's Hof " de lekkere lunch genuttigd werd. Na de lunch even overleg, of we via de brommer TomTom of met Rein voorop naar het museum zouden gaan. het werd Rein. Die kende daar goed de weg. Met naar mijn gevoel van omrijden, gingen we via Beverwijk en Heemskerk naar het museum en daar sloeg de brommerpech voor de tweede keer toe. De koppelingskabel van Peter Roosenschoon schoot van de borgnippel af. Dat werd dus ter plaatse repareren. Met dank aan Eric-Jan lukte dat.
De groep vertrok weer en achter onze rug om, ging de koppelingskabel weer stuk, maar dat had de groep van een stuk of 10 brommers niet in de gaten. Dus kwamen we bij Fort Veldhuis aan, waar het heel gezellig druk was. De vlooienmarkt zag er goed uit, veel aanbod uit de 2de wereldoorlog. En de kraamhouders waren heel gezellig in het vertellen over de spullen, die ze daar uitgestald hadden.
Het Fort zelf is verbazingwekkend. De leden zelf gingen individueel naar binnen. Ik heb er genoten, zoveel om te zien, van wat er geborgen uit de 2de wereldoorlog is.
Vliegtuigmotoren, vitrines vol met spullen, kaarten, een heuse nagebouwde vliegtuigcabine, uniformen, militaire radio's en zenders in allerlei typen, bommen, torpedo's. teveel om op te noemen.  De nagebootste staartschutter van de bommenwerper en het motorengeronk met het ratelen uit de mitrailleurs maakten grote indruk op mij. Verderop kwam ik in een ruimte met een paar medewerkers, die mij nog een hoop dingen over illegale (zelfbouw) radio's enzo vertelden. Er was zoveel, dat je er rustig nog eens heen kunt gaan.  Alles is er gefilmd. Helaas heeft niet iedereen deze verzameling door de pech gezien. Een aantal leden moest toen onverrichterzake terug naar huis, omdat ze een afspraak hadden lopen, die ze anders niet na konden komen. Jammer, dat het zo moest lopen, we moeten er nog eens een keer heen, maar dan zonder pechgevalletjes. Na een anderhalf uur in het fort rondgezworven te hebben, werd ik omgeroepen voor het vertrek naar huis. Met een paar man en Peter (de koppeling hield zich goed) tussen ons in gingen we noordwaarts naar huis...
Foto's zijn uit de film gehaald...
© Copyrights Freetimeweb
Klik voor de Film